Arnavutluk, balkan coğrafyasında yer alan küçük ve gelişmekte olan bir ülkedir. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkenin en dikkat çeken özelliği Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşayarak, aynı zamanda farklı inanç gruplarında evliliğin yaygın olmasıdır. Bu yazımda Arnavutluk ile ilgili bilgileri ve gezilecek yerleri okuyabilirsiniz.…
Vizesiz Balkanlar Gezi Rehberi
Geçtiğimiz sene vizesiz olması sebebiyle kısa süreli bir balkanlar turu yapmıştım. Bu gezim 9 gün sürmüş ve beklediğim gibi gezememiştim. Özellikle şehirler/ülkelerarası ulaşımda epey sıkıntı yaşadığım için “Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak” adında bir yazı yazdım. İlerleyen zamanlarda ise o yazı blogda en çok okunan yazılardan birisi oldu ve çok sayıda yorum geldi. Ben de onun ikinci versiyonunu yazmaya karar verdim. Daha doğrusu bu sefer uzun süreli bir balkanlar turu yaptım ve bu yazıyı o yüzden yazma ihtiyacı hissetim 🙂…
Arnavutluk’un başkenti Tirana ya da Türkçesiyle Tiran, Osmanlı egemenliği altındayken 1614 yılında Süleyman Paşa tarafından kurulan ve 1920 yılında Osmanlı’nın elinden çıkarak Arnavutluk’un başkenti olan bir şehir. Tarihi çok eskiye gitmediği ve yakın tarihte Enver Hoca denilen bir diktatör tarafından yönetildiği için tarihi yapılarının neredeyse hiçbirini koruyamamış olan Tiran’da geçirdiğim 3 günde neler yaptığımı bu yazımda okuyabilirsiniz.…
Arnavutluk’un UNESCO kültür mirası listesindeki 3 şehrinden biri olan Berat, Türkiye toprakları dışında en iyi Osmanlı evlerine sahip bir şehir. Arnavutluk’a gelen pek çok yabancı turistin mutlaka uğradığı Berat’ta konaklama, yine UNESCO tarafından koruma altına alınan evlerde gerçekleştiriliyor. Bu yazımda bir Osmanlı şehri olan Berat ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.…
Balkanlar seyahatimde en çok merak ettiğim yerlerden birisi olan Llogara Ulusal Parkı ve Llogara Geçidi, ne yazık ki Sarande’den bindiğim otobüsün Vlore şehrine Llogara geçidi yerine, Gjirokaster üzerinden gelmesinden dolayı tekrar geriye dönerek uğradığım bir park oldu. Yüksek dağlarıyla meşhur Arnavutluk’un en güzel yerlerinden birisi olan Llogara’da, bulutların içerisinde ve harika bir manzaraya karşı gerçekleştirdiğim küçük hiking deneyimimi bu yazımda okuyabilirsiniz.…
Gjirokaster (okunuşu Cirokaster şeklinde), Arnavutluk’ta bulunan ve UNESCO kültür mirası listesinde yer alan bir Osmanlı şehridir. Yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı bu küçük şehir “Eski” ve “Yeni” şehir olarak ikiye ayrılır. Osmanlı mimarisinin hakim olduğu Gjirokaster, yine Arnavutluk’ta bulunan başka bir Osmanlı şehri Berat‘tan farklı olarak taştan yapılmış çatılarıyla öne çıkar. Aynı zamanda Balkanlarda yer alan en büyük ikinci kale ise yine Gjirokaster’de yer alır. Bu gezi yazımda şehirle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.…
Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak
4-12 Ekim 2014 tarihleri arasında, Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek için 9 günlük vize istemeyen Balkan ülkeleri seyahati yaptım. Sırbistan’dan başlayan yolculuğum Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya ile devam etti. Ancak seyahatim öncesinde yaptığım plana bağlı kalamadığım ve çok daha azını gezebildiğim için, kısıtlı zamanı olanların nasıl vizesiz Balkanlar seyahati yapmaları gerektiğini bu yazımda anlattım.…