Adriyatik Denizine kıyısı bulunan Karadağ, 90’lı yıllarda Yugoslavya iç savaşı nedeniyle yaşadığı ekonomik ve kültürel krizin etkisinden son yıllarda kurtulmuş ve dünyada turistler tarafından yeni keşfedilen rotalardan birisi haline gelmiştir. Karadağ’ın bu yeni döneminde ülke genelindeki tüm kültürel varlıklar restore edilmiş, deniz ve doğa turizmine oldukça fazla yatırım yapılmıştır. Her ne kadar küçük bir ülke olsa da, benim Balkan coğrafyasında en sevdiğim ülke olmuştur. Bu yazımda Karadağ ile ilgili önemli bilgileri ve gezilecek yerleri bulabilirsiniz.…
Arnavutluk, balkan coğrafyasında yer alan küçük ve gelişmekte olan bir ülkedir. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkenin en dikkat çeken özelliği Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşayarak, aynı zamanda farklı inanç gruplarında evliliğin yaygın olmasıdır. Bu yazımda Arnavutluk ile ilgili bilgileri ve gezilecek yerleri okuyabilirsiniz.…
Balkanların en güzel ülkelerinden biri olan Makedonya; kültürel, deniz ve doğa turizmi ile birlikte, Türkiye’ye olan yakınlığı, çok sayıda uçuşun olması ve ucuzluğuyla yurtdışı seyahatleri için ülkemizde oldukça popüler destinasyonlardan birisidir. Bu yazımda Makedonya’da gezilecek şehirler ve önemli yerlerle ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.…
Vizesiz Balkanlar Gezi Rehberi
Geçtiğimiz sene vizesiz olması sebebiyle kısa süreli bir balkanlar turu yapmıştım. Bu gezim 9 gün sürmüş ve beklediğim gibi gezememiştim. Özellikle şehirler/ülkelerarası ulaşımda epey sıkıntı yaşadığım için “Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak” adında bir yazı yazdım. İlerleyen zamanlarda ise o yazı blogda en çok okunan yazılardan birisi oldu ve çok sayıda yorum geldi. Ben de onun ikinci versiyonunu yazmaya karar verdim. Daha doğrusu bu sefer uzun süreli bir balkanlar turu yaptım ve bu yazıyı o yüzden yazma ihtiyacı hissetim 🙂…
Priştine, 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden ve dünyanın en genç cumhuriyeti olan Kosova‘nın başkentidir. Günümüzde Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler dahil 112 ülke tarafından tanınmasına rağmen bir “de facto” ülkesi olarak kabul ediliyor. Yani Kosova’yı ülke olarak tanımayan çok sayıda ülke ve uluslararası organizasyon bulunuyor. Zaten Google Maps vb. haritalar üzerinden bakarsanız ülke sınırlarının düz bir çizgiyle değil, kesik çizgilerle çizildiğini görürsünüz.…
Niş, Sırbistan’ın Belgrad ve Novi Sad‘dan sonra üçüncü büyük şehri olup, Balkanlarda yer alan en eski yerleşim birimlerinden biridir ve tarih boyunca Doğu ve Batı arasında bir köprü görevi görmüştür. Aynı zamanda Konstantinopolis’in (İstanbul’un) kurucusu ve ilk Bizans Kralı olan Büyük Konstantin‘in doğduğu şehirdir.…
Novi Sad, Sırbistan’ın Belgrad‘dan sonra en büyük ikinci şehri, Vojvodina bölgesinin ise başkentidir. Kelime anlamı olarak “yeni bahçe/bağ” anlamına gelen Novi Sad, 1694 yılında Sırp tüccarlar tarafından Tuna Nehri kıyısına kurulmuş. Bugün ise Sırbistan’ın endüstriyel, finans ve kültür başkenti olarak kabul ediliyor.…
Blog sitemin istatistiklerine bakarken çok sayıda kişinin “Banja Luka” şehrini arayarak “vizesiz balkanlar için gezi planı yapmak” yazıma geldiğini görüyor ve her seferinde acaba burada ne var diye merak ediyordum. İkinci balkanlar seyahatim sırasında ise Jajce‘ye bir saat mesafede bulunan bu şehre gitmeye karar verdim. Çünkü o kadar kişinin bir bildiği olmalıydı… 🙂…
Mostar‘da kaldığım hostelden check-out yapacağım sırada hostel görevlisi nereye gideceğimi sormuştu. Ben de “Jajce” demiştim. O da bana aynen; “burada binlerce kişi kaldı ve ilk defa Jajce’ye gidecek birini görüyorum” dedi. Mostar’dan herkes Saraybosna, Dubrovnik ya da Karadağ’a geçiyormuş. Ancak Jajce’yi gezdikten sonra iyi ki hostel görevlisini dinlemeyip gelmişim dedim kendi kendime 🙂…
Bugün canın çok sıkkın, herşey sana zor geliyor olabilir. Bugün aşkın bitmiş, o seni terkedip gitmiş, olabilir. Sanki sen hiç bilmediğin bir kaos içindesin, kimbilir. …… Bugün duyduğun haberler sana utanç veriyor olabilir. Bugün din ve ırk uğruna cinayet işleniyor olabilir. Mostar köprüsü çökmüş, Neretva ne kadar üzgün kimbilir… …… Bulutsuzluk Özlemi / Yaşamaya Mecbursun (1996).…