Yurtdışına Nasıl Çıkılır

Yurtdışına çıkmak eminim pek çok kişinin hayalidir. Ancak bunun için bazı kişilerin maddi olanağı yoktur, bazı kişiler ise bunu nasıl yapacağını bilmemektedir. Bundan 10 sene öncesine baktığımız zaman yurtdışına çıkmanın ve yurtdışında tatil yapmanın maliyeti bir hayli fazlayken, günümüzde bu işlemler oldukça kolay ve kısmen daha ucuz bir hale gelmiştir. Bu yazımda yurtdışına nasıl çıkılır, pasaportsuz yurt dışına çıkılır mı, vize işlemleri gibi yurtdışına çıkmak için yapılması gerekenleri bulabilirsiniz.

1- Gidilecek Ülke Seçimi

Dünyada her bütçeye göre gidilebilecek ülkeler bulunmaktadır. Örneğin Avrupa ülkeleri pahalıyken, Asya ülkeleri kısmen daha ucuzdur. Bu nedenle öncelikle kendi bütçenize göre bir ülke seçmeniz gerekir. Ayrıca yapacağınız yurtdışı seyahatinden beklentilerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Yani yurtdışında denize girmek istiyorsanız Arnavutluk bir tercih sebebiyken, kültürel bir gezi yapmak istiyorsanız Roma‘dan başlayabilirsiniz.

2- Pasaport

Dünyada Türk vatandaşlarının KKTC ve Gürcistan haricinde pasaportsuz seyahat edebileceği başka bir ülke bulunmuyor. Bu nedenle mutlaka bir pasaportumuzun olması şart. Pasaportlar kendi içerisinde 4’e ayrılırlar.

  • Umuma Mahsus (Bordo): Aşağıya yazdığım kriterlere sahip olmayan kişilerin alabileceği pasaport çeşididir.
  • Hususi (Yeşil): Devlet memurları ve 1. dereceden akrabalarının alabildiği pasaport çeşididir. Bu pasaporta sahipseniz, pek çok ülkeye vize almadan seyahat edebiliyorsunuz demektir.
  • Hizmet Pasaportu: Hükümet ya da belediyelerce, başka bir ülkede özel işler için (spor müsabakaları gibi) verilen kısa süreli pasaport çeşididir.
  • Diplomatik Pasaport: Devlette üst düzey görevli kişilere verilen pasaporttur.

Yukarıda yazdığım pasaport çeşitlerinden size uygun olanını çok kolay bir şekilde alabilirsiniz. Öncelikle https://epasaport.egm.gov.tr/ adresine girerek, sağ üst köşeden “Başvur” linkini tıklamanız ve yönergeleri takip etmeniz gerekiyor.

Önce size en yakın emniyet şubesinden randevu alacaksınız ve gerekli evraklarla birlikte başvuru günü ve saatiniz gelince evraklarınızı teslim edeceksiniz. Ortalama bir hafta sonra pasaportunuz belirttiğiniz adrese kargo yoluyla gelecek. Kısaca pasaport için 200 TL’den başlayan bir para ödeyerek yurtdışına çıkmak için ilk adımı atmış oluyorsunuz.

3- Vize

Dünyada pek çok ülke Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Vize alımı pek çok kişi için oldukça zor ve zahmetli olduğu için, ilk yurtdışı deneyimini her zaman vizesiz ülkelere yapmanızı tavsiye ederim. Böylelikle pasaporta ek olarak ayrıca vereceğiniz ortalama 200 TL ve pek çok evraktan kurtulmuş olursunuz. Vizesiz ülkeleri öğrenmek için Google’a bakabilirsiniz.

4- Uçak Bileti

Pasaportunuz evinize ulaştıktan ve gideceğiniz ülkeyi seçtikten sonra sıra geldi uçak bileti almaya. Ucuz uçak bileti almak için Skyscanner sitesini kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz ülkeye göre en ucuz uçak biletlerini bu site üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

5- Otel Rezervasyonu

Uçak biletini de aldıktan sonra sıra geldi gideceğiniz şehir(ler)de konaklayacağınız yeri bulmaya. Bu konuda çok fazla alternatifiniz olduğunu öncelikle belirtmek isterim. Eğer iyi bir site isterseniz booking.com‘dan gideceğiniz şehirdeki otelleri bulabilir ve internetten rezervasyon yapabilirsiniz.

6- Uçuş

Artık seyahat için her şey hazır. Uçuş günü geldikten sonra havalimanına gidiyor ve pasaport kontrolünden geçiyorsunuz. Ardından uçağa binerek, gideceğiniz ülkeye keyifli bir yolculuk yapıyorsunuz. Aynı şekilde burada da pasaport kontrolünden geçtikten sonra artık özgürsünüz!


Yurtdışına çıkma en basit haliyle bu şekilde. Öncelikle pasaport ve vize, sonrasında uçak bileti almak ve gidilecek şehirde otel rezervasyonu yapmak yurtdışına çıkmak için yeterlidir. Bu yazımda “nasıl yurtdışına çıkılır?” sorusuna yanıt vermeye çalıştım. Sorularınızı yorum bölümünden sorabilirsiniz.

 

Yorum Yaz

Yorumlar

Caner Acemoğulları
24 Mart 2016

Tabi yurt dışı çıkış harcınıda unutmamak lazım…
Bu arada olur da Ukrayna ‘ ya tekrar gelirsen Karpatları görmeden gitme derim ben Ukrayna’da evlilik yaptım ve burdada kaldım Karpatlarda Romanya ile sınır da büyük bir kayak merkezi olan bukovel de küçük bir otel ve saunam var beklerim inşallah.
Caner ACEMOĞULLARI

Bedbin
06 Ekim 2016

Çok basarili bir paylaşım olmuş.ufkumuzu baya bi genişlettin kardes?bundan sonraki paylaşımlarını dört gözle bekliyorum!

Suna
06 Ekim 2017

yaa gerçekten o kadar çok site gezdim ki ama cidden emeğinize sağlık en sade en anlaşılır ve en güzel şekilde siz anlatmışsınız tebrik ediyor ve teşekkürlerimi iletiyorum birde soru olacak = şunu da belirteyim daha önce yurt dışı seyahat deneyimim olmadı fakat gezmeyi çok istiyorum neyse soruma geleyim vize işleri biraz karışık olduğu için ilk olarak vizesiz ülkelere seyahat edersek daha sonrasında bu çıktığımız seferlerin vizeyle gidilecek olan ülkeye +’sı yani pozitifliği olur mu vize işlemleri daha kolay hallolur mu? ”deneyim sahibi olduğumuz yada güvenilir birisi imajı verdiğimiz için? şimdiden teşekkür ederim

Şahin Doğan
07 Ekim 2017

Selam Suna. Daha önce gittiğin vizesiz ülkeler, Schengen vizesi alma konusunda fazla yarar sağlamayacaktır. Evrakların tamsa zaten alırsın, bir sorunun varsa (mesela maddi durumun yeterli değilse), “daha önce şu ülkelere gitmiş, vize verelim” demezler. Prosedür belli, standartlar belli. Yararını görebileceğin tek nokta verecekleri seyahat süresi olabilir. 1 ay yerine, 3 ay verirler mesela.

fghedrthsrthdsrth
07 Aralık 2017

çok zeki arakadaşım , pasaport kontrolu falan yamışşsın da bu adam Yurt Dışı Çıkış Harcı Pulu almadan nasıl pasaport kontrolünü geççgecek, ayrıca uçağa biniş için bavuluna ekstra 30$ para verecek , bunlarand bahsetsen keşke

Şahin Doğan
08 Aralık 2017

Belki çıkacak kişinin oturma izni veya çifte pasaportu vardır. Onların almasına gerek yok mesela? Her detayı ince ince belirtmek mi gerekiyor? 🙂

Mesut mert kacar
18 Mayıs 2019

Çok güzel ve anlamlı olmuş sizlere teşekkür ederim