Balkanların en güzel ülkelerinden biri olan Makedonya; kültürel, deniz ve doğa turizmi ile birlikte, Türkiye’ye olan yakınlığı, çok sayıda uçuşun olması ve ucuzluğuyla yurtdışı seyahatleri için ülkemizde oldukça popüler destinasyonlardan birisidir. Bu yazımda Makedonya’da gezilecek şehirler ve önemli yerlerle ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Makedonya Hakkında
Makedonya, Balkan coğrafyasında yer alan bir ülkedir. Gezilecek yerlere geçmeden önce ülkeyle ilgili hızlı ve pratik birkaç bilgi vererek anlatmaya başlayayım.
- Resmi Adı: Makedonya Cumhuriyeti. Birleşmiş Milletlere Göre: FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia / Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti).
- Başkent: Üsküp – Makedonca: Shkup, İngilizce: Skopje (Skopye diye okunur).
- Para Birimi: Makedon Dinarı, ISO Kodu: MKD. 1 TL = 20 Dinar (ortalama).
- Nüfus: 2 milyon 100 bin
- Dil: Makedonca (resmi). Bölgesel diller: Türkçe, Arnavutça, Sırpça ve Hırvatça.
- Etnik Dağılım:
- %64.2: Makedon
- %25.2: Arnavut
- %3.9: Türk
- %2.7: Roman
- %1.8: Sırp
- %2.2: Diğer
- Saat Dilimi: GMT+1. Yani Türkiye’den 1 saat geride.
Zaman Tüneli
- Milattan Önce 653Kral I. Perdiccas tarafından Makedonya Krallığı kurulmuş..
- MÖ 359-336Kral II. Phillip tarafından askeri ve finans alanında çok sayıda reform yapılmış.
- MÖ 336-323Büyük İskender dönemi. Krallık tarihindeki en büyük topraklara ulaşmış (Hindistan’a kadar).
- MÖ 215-205, 200-193, 171-167 DönemleriMakedonya-Roma Savaşları. 167’den sonra Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiş.
- Milattan Sonra 535 Bizans İmaratoru Diocletian tarafından yeniden yapılandırılmış ve adına Macedonia Prima (ilk Makedonya) denilmiş.
- 6. yüzyıl sonları ile 7. yüzyılBölgede ağırlıklı olarak Slavlar yaşamaya başlamış.
- MS 855Kiril ve Metodius kardeşler tarafından Ohrid şehrinde Glagolitik alfabesi geliştirilmiştir. Bugün Rusya, Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerin kullandığı Kiril alfabesinin temelleri bu dönemde atılmıştır.
- MS 1395Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiş.
- 19125 yüzyıl süren Osmanlı egemenliği son bulmuş (Balkan Savaşları sırasında).
- 1913Sırbistan’a katılmış. Adı Južna Srbija / Güney Sırbistan olarak değişmiş.
- 1. Dünya Savaşı İttifak Devletlerine katılmış. Savaşın ardından Yugoslavya’ya bağlanmış.
- 2. Dünya Savaşı Mihver Devletlere katılmış ancak İtalya ve Bulgaristan İmparatorluğu tarafından fethedilmiş. Savaş sonrasında tekrar Yugoslavya’ya bağlanmış.
- 1991 – 1992Yugoslavya’dan ayrılmış ve adı Makedonya Cumhuriyeti olarak değişmiş.
Makedonya, dünya tarihinde önemli devletlerden birisidir.
Gezilecek Şehirler
Makedonya; Palegonya, Batı ve Doğu olmak üzere 3 bölgeden oluşur. Aşağıda yer alan haritada Makedonya’da gezilecek şehirleri görebilirsiniz. Yazının devamında ise tüm şehirleri tek tek ele alıyor olacağım.
Not: Harita sadece bilgi amaçlıdır. Bu nedenle şehir sınırları birebir tutmamaktadır.
Üsküp
- Sony Alpha DSLR-A390
- ƒ/9
- 35.0mm
- ISO 100
- 1/0.004
Makedonya’nın başkenti Üsküp; Bizans ve Osmanlı döneminden kalan eserleri tam olarak koruyamadığı için turistik anlamda fazla bir şey vaad etmemektedir. Ancak başta Osmanlı çarşısı, restore edilen camileri, kalesi, taş köprüsü ve şehrin ortasında bulunan Büyük İskender heykeliyle Makedonya seyahatinin olmazsa olmazıdır. Her geçen gün Avrupa şehri olma yolunda bir adım daha ilerleyen Üsküp ile ilgili bilmeniz gereken temel şey ise, şehir merkezinde çok sayıda yeni mimariyle yapılan binalar ve heykeller bulunuyor olmasıdır. Bunlar pek çok turist tarafından sevilse de, büyük bir kesim tarafından eleştirilmektedir. Açıkçası ben pek sevmedim.
Kaç gün kalınır?
1 tam gün müzeler hariç Üsküp’ü gezmenize yetecektir. Ancak:
- Arkeoloji merakınız varsa merkezde bulunan arkeoloji müzesini gezmenizi öneririm. Ülke tarihinde bahsettiğim gibi Makedonya’nın oldukça geniş bir tarihi bulunmaktadır.
- Vodno Tepesi’nde bulunan milenyum haçına yürüyerek çıkmak yarım gününüzü alacaktır.
- Birazdan bahsedeceğim Matka Kanyonu’na mutlaka gitmenizi öneririm.
Özetle Üsküp için 1 tam gün şehirdeki pek çok şeyi görmenize yetecektir. 2 gün kalırsanız daha rahat gezmiş ve hiçbir şeyi kaçırmamış olursunuz.
Detaylı Üsküp Gezi Rehberi için tıklayınız.
Matka Kanyonu
- Sony Alpha DSLR-A390
- ƒ/8
- 50.0mm
- ISO 100
- 1/0.005
Matka Gölü ve Kanyonu, Üsküp’e 15 kilometre mesafede yer alır ve toplu taşımayla ulaşmak mümkündür. Şahsen Üsküp’e gelip buraya gitmemeyi büyük kayıp olarak düşünüyorum. Bu nedenle mutlaka bir gününüzü Matka Kanyonun’da değerlendirmenizi öneririm, sonradan pişman olabilirsiniz çünkü.
Fotoğraf çekmeyi seven biriyseniz Matka’da bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Burada bulunan restoranda bir şeyler yiyip içerek, gölde tekne turu yaparak ya da patika yolundan 6 kilometre yürüyerek çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Ben oldukça memnun kaldım. Hatta Balkanlarda mutlaka gidilmesi gereken bir yer olarak görüyorum.
Kaç gün kalınır?
Matka Kanyonu’na Üsküp’ten günübirlik olarak gelebilirsiniz. Bu nedenle Üsküp’te en az 2 gün kalmanızı tavsiye ederim.
Matka Gölü ve Kanyonu yazısı için tıklayınız
Ohrid
- Sony Alpha DSLR-A390
- ƒ/9
- 55.0mm
- ISO 100
- 1/0.004
“Makedonya’nın İncisi” lakaplı Ohrid, gölü ve tarihi yapılarıyla ülkenin en önemli turizm şehridir. Özellikle şehir dışında bulunan ve kendine ait plajları olan otellerin uygun fiyatlı olması, yaz turizmi için Ohrid’i hem ülkemiz, hem de Avrupa’da oldukça popüler bir destinasyon yapmaktadır. Gölde aynı zamanda tekne turu yapmak ve göl kenarında bulunan harika cafe/restoranlarda bir şeyler yiyip içmek Ohrid’i sevmenize yetecektir.
Eğer kültürel bir şeyler isterseniz Ohrid kalesi, tarihi kiliseler, Roma amfitiyatrosu ve Osmanlı evleri bu konuda fazlasıyla yeterli olmaktadır. Ancak benim en çok beğendiğim ve dünyada eşine rastlamadığım kağıt atölyesini, yani tarihte kağıtların nasıl yapıldıklarını anlatan müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Kaç gün kalınır?
Ohrid için 1 tam gün şehir merkezini gezmenize yetecektir. Ancak:
- Gölde yüzmek isterseniz gün sayısı size bağlı olmak koşuluyla bu süreyi kendinize göre artırabilirsiniz.
- Şehre 1 saat uzaklıkta bulunan ve mutlaka görmenizi tavsiye edeceğim Su Müzesi’ne (Museum on Waters) mutlaka gitmelisiniz. Burayı ve Ohrid merkezini bir tam günde gezemeyeceğinizi düşünerek mutlaka yarım gün daha Ohrid seyahatinize eklemelisiniz.
- Ohrid gölünün diğer tarafında bulunan Struga şehrine giderek (45dk mesafede) burada bir akşam yemeği yemelisiniz. Ya da yüzmek için burayı da tercih edebilirsiniz.
- Ohrid’e 1 buçuk saat mesafede bulunan ve Atatürk’ün eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi’nin bulunduğu Bitola (Manastır) şehrini günübirlik olarak gezmek isteyebilirsiniz.
Özetle Ohrid için yukarıda anlattıklarımdan yola çıkarak kendinize göre bir süre belirleyebilirsiniz. Ben 1 gün şehir merkezi, yarım gün su müzesi ve Struga, bir gün Bitola şehri olmak üzere en az 3 gün, yüzmek isterseniz 2 gün daha ekleyerek 5 gün Ohrid’de kalmanızı tavsiye ederim.
Ohrid Gezi Rehberi için tıklayınız
Struga
- Sony Alpha DSLR-A390
- ƒ/9
- 18.0mm
- ISO 100
- 1/0.02
“Şiirin şehri” lakaplı Struga, yukarıda belirttiğim gibi Ohrid’e otobüs ile 45 dakika mesafede yer almaktadır. Her ne kadar Ohrid’in gölgesinde kalıyor olsa da, şehirde yer alan kaya kiliseler ve güzel plajlarıyla Ohrid’den günübirlik olarak gelinebilecek bir şehir. Aynı zamanda Ohrid’in tersine Struga’nın düz bir şehir olması ve ortasından geçen Drim Nehri sakin ve güzel bir tatil yapmanızı sağlayacaktır.
Kaç gün kalınır?
Günübirlik olarak Ohrid’den gelmek yetecektir.
Ohrid Gezi Rehberi için tıklayınız
Bitola (Manastır)
- Sony Alpha DSLR-A390
- ƒ/9
- 26.0mm
- ISO 100
- 1/0.0025
“Diplomasi şehri” lakaplı Bitola ya da Türkçesi ile Manastır, Makedonya’nın Üsküp’ten sonra ikinci büyük şehridir. Özellikle 19. yüzyılda burada çok sayıda ülkenin konsolosluk açmasından dolayı tarihi dokusunu iyi korumuş bir şehirdir. Neo-klasik tarzda yapılmış evleri, Osmanlı çarşısı, camileri, saat kulesi, şehir yakınlarında bulunan Pelister Ulusal Parkı, Heraklea Antik Şehri ve özellikle coffee house kültürünün gelişmiş olmasından dolayı Makedonya seyahatlerinde gezilmesi gerektiğini düşündüğüm bir şehirdir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi Bitola’da bulunmaktadır. Bu nedenle her şey bir kenara, bu liseyi mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyorum.
Kaç gün kalınır?
Bir tam gün şehir merkezini, liseyi, ve Heraklea antik şehrini gezmeye yetecektir. Ancak yarım günde sadece şehir merkezi ve liseyi gezebilirsiniz. Ben günübirlik olarak Ohrid’den geldim (otobüs ile bir buçuk saat mesafede yer alıyor).
Bitola (Manastır) Gezi Rehberi için tıklayınız
Kruševo (Kruşevo / Kırşova)
Kruşevo, Makedonya’nın Batı bölgesinde kalan küçük ve az nüfuslu bir şehirdir. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunduğu için balkanların rakımı en yüksek şehirlerinden biridir ve haliyle kayak turizmi için elverişlidir. Gezilecek bir yeri olmamasına rağmen, şehirde az sayıda kalan Osmanlı evlerini görmek için gelinebilir. Bu evlerin az sayıda kalmasının sebebi 1903 yılında Osmanlı’ya karşı bu şehirde başlayan ve Ilinden adı verilen büyük bir isyanın sonucunda, Osmanlı’nın tüm köyü tamamen yakmasıdır. Aynı zamanda dünyanın yakın tarihli en ünlü mimarlarından biri olan Fransız mimar Le Corbusier, Kruşevo şehrini ziyaret etmiş ve hayran kalmıştır.
Prilep (Pirlepe)
“Marko Kulesi’nin altında yer alan şehir” lakaplı Prilepe, Makedonya’nın Pelagonya bölgesinde, Bitola şehrine yakın bir mesafede kalmaktadır. Şehrin lakabı “Kralın Oğlu” olarak bilinen Prens Marko’nun yüksek bir tepede yaptırdığı kuleden gelmektedir. Şehirde gezilebilecek eski bir Osmanlı çarşısı, kale, çok sayıda manastır ve kilise bulunmaktadır. Toplu taşıma ile ulaşımı kolay olmasından dolayı Pirlepe’ye Makedonya seyahatinizde gitmek isteyebilirsiniz.
Ek bilgi olması açısından Game of Thrones dizisinin gelecek sezonlarından bazı sahneleri Pirlepe’de çekileceği söylenmektedir.
Štip (İştip)
İştip, Makedonya’da yaşamın başladığı en eski şehirdir. Burada gezilecek Osmanlı Bezistanı, bazilika, kilise ve kaleler bulunmaktadır. Ancak kaleler şehrin uzağında bulunduğu için ulaşım kolay olmayabilir. İştip’in en önemli gelir kaynağı ise tekstildir. Özellikle yüksek kalite tekstil ürünleri (kıyafet vb.) almak için günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz.
Diğer Yerler
- Kumanovo (Kumanova): Şehrin adı 12. yüzyıllarda bu bölgede yaşayan Türk asıllı Kumanlar‘dan gelmektedir. Şehirde gezilebilecek kiliseler ve bir adet cami bulunmaktadır. Şehir Üsküp Havalimanı’na 17 kilometre mesafede yer alır.
- Tetovo (Kalkandelen): Makedonya’nın kuzeybatısında, Şar Dağları eteklerine kurulmuş olan Kalkandelen şehrinde nüfusun %70’e yakını Arnavutlardan oluşmaktadır. Şehirde gezilecek fazla bir yer olmamasına rağmen, sadece Osmanlı’dan kalma Alaca Camii‘yi ziyaret etmek için gidebilirsiniz. Blog siteme kendi çekmediğim hiçbir fotoğrafı eklememe geleneğimi sürdürdüğüm için caminin fotoğrafını eklemeyeceğim ancak mutlaka Google görsellerden fotoğraflarına bakmanızı öneririm. Gerçekten inanılmaz bir iç dekorasyonu bulunuyor. Şehirde aynı zamanda tekke, kale ve hamam bulunmaktadır.
- Radoviš (Ravodiş): Makedonya’nın güneydoğusunda kalmaktadır. Merkezinde gezilebilecek bir adet ortodoks kilisesi bulunmaktadır. İlginizi çekerse artık.
Özet
“Makedonya’yı gezdim” diyebilmek için Üsküp, Matka Kanyonu, Ohrid ve Bitola’yı gezmeniz gerekir. Yazımda bahsettiğim diğer turistik şehirleri ise zamanınıza göre gezmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca şehirde bulunan kasaba / köylere yakın yerlerde ya da yol üzerlerinde çok sayıda Osmanlı camisi, kilise, manastır, kale vb. görmeniz olasıdır.
Makedonya’ya gideceklere şimdiden iyi seyahatler diliyorum. Umarım aydınlatıcı bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı bekliyorum.
Makedonya:
-
Kültürel Turizm
-
Deniz Turizmi
-
Doğa Turizmi
-
Gezilecek Yerler
-
Yeme-İçme
-
Gece Hayatı
-
Bütçe Dostu
-
Aile Seyahati
9 Yorum
harika bir yazı olmuş, yakında yapacağım planımı çok aydınlattı , binlerce teşşekkür 🙂
İyi tatiller şimdiden 🙂
Hap şeklinde özet bilgiler, güzel fotoğraflar. Tam ihtiyacım olan şeydi. Elinize sağlık, teşekkürler! 🙂
Aklıma takılan her soruya cevap niteliğinde bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Kış tatilinde yapacağım Makedonya gezim için bu yazıyı kendime rehber olarak alacağım!
Kışın Makedonya bir hayli soğuk olur, aman iyi giyin Yağmur. Şimdiden iyi seyahatler 🙂
Haha dikkate alacağım. Çok teşekkürler!
teşekkür ederim. başka bir araştırmaya gerek duymadan yola çıkabilirim.
Cok aydınlatıcı ve yönlendirici bir yazı olmuş , teşekkürler ..
Nisan ayında 3 günlük bi gezimiz olacak..araba kiralamalı mıyız ? Ulaşım pahalı mı ? Kaldığınız otellerden begendiklerinizi paylaşabilir misiniz ?
Merhabalar , Makedonya’dan Bosna’ya geçmeyi planlıyoruz .. bunun için otobüs kullanmamız gerekiyor . Sizin otobüs ile ilgili yazılarınızı okuduk ama bu iki ülke arasındaki durum nedir? Bilgi verirseniz çok sevinirim ..